Th. Rein ja Eino Leino

Eino Leino hommaili tupakkatehtailija Christideksen rahoittamassa Sunnuntai-nimisessä viikkolehdessä vuonna 1916, jolloin vietettiin William Shakespearen 300-vuotisjuhlaa. Leino päätti lähteä pyytämään kirjoitusta valtioneuvos Karl Gabriel Thiodolf Reiniltä juhlan kunniaksi. Sonnustautuneena hän astui valtioneuvoksen työhuoneeseen ja asianmukaiset tervehdykset lausuttuaan alkoi:

- Herra valtioneuvos ei mahdollisesti enää muista minua.

- Muistan, muistan, kiirehti valtioneuvos lohduttamaan, Erkko, Erkko ...

Hämillään ei Leino korjannut erehdystä, vaan ryhtyi esittämään asiaansa pyytäen valtioneuvokselta muistelmakirjoitusta Shakespearesta.

- Jaa, jaa, kyllähän, kyllähän, mutisi valtioneuvos, mutta äkkiä hän kirkastui ja vilkastui ja sanoi, että kyllä tehtävä paremmin sopisi Fredrik Cygnaeukselle, sillä se on likempänä hänen alaansa.

Kun Leino oli huomauttanut Cygnaeuksen erinäisiä vuosikymmeniä sitten kuolleen, vastusteli Rein vieläkin sanoen:

- Mutta minähän äskettäin juuri kirjoitin. ..minähän juuri äskettäin laajasti kirjoitin Shakespearesta.

- Aivan oikein, huomautti Leino, mutta silloin oli kysymyksessä Shakespearen 250-vuotisjuhla, joten siitä on jo kulunut aikaa 50 vuotta.

Vasta silloin loppuivat vastaväitteet ja Rein kirjoittikin muistelmakirjoituksen, joka aikoinaan ilmestyi Sunnuntai-lehden toimituksen pöydälle.  Kirjekuoren päälle oli vanhan miehen käsialalla tekstattu: Runoilija J. H. Erkko.