Anteeksipyyntö

Liisa merikanto ja huvitusporukka

Kerran Eino Leino suututti Kukonkannossa Yrjö Fagerlundin luona Liisa Merikannon. Leino ja Yrjö Fagerlund olivat puhuneet aamiaspöydässä niin siivottomia, että Liisa Merikanto suuttui ja ilmoitti, ettei hän enää koskaan tule samaan pöytään Leinon kanssa, kun tämä ei suostu siivoamaan suutaan. Sen jälkeen Liisa Merikanto purjehti yläkertaan ja sulkeutui huoneeseensa.

Leino tuli siitä katumapäälle ja ehdotti, että kaikki lähtisivät lepytysretkelle vinttikamariin. Näin tehtiinkin. Tilanteen laukaisemiseksi Leino kuitenkin pukeutui vanharouva Lili Fagerlundin hameeseen ja puseroon ja laittoi vielä tämän komean hatun päähänsä. Oskar Merikanto ja Väinö Fagerlund tälläsivät myös päähänsä  naisten hatun, kun taas Lilli Kajanus pukeutui parhaaseen salonkiasuunsa.

Vinttikamarissa Yrjö Fagerlund heittäytyi polvilleen Liisan vuoteen viereen ja tarjoili hänelle parhaita aamupaloja. Leino kaatoi samppanjaa ja luki sepittämiään katumusrunoja. Toimenpiteet tehosivat ja Leino sai anteeksi, arvatenkin makean naurun kaikuessa. Herroja pyydettiin poistumaan, jotta rouva Merikanto olisi voinut nousta taas vuoteesta ja pukeutua.

Liisa Merikanto keksi nyt pukeutua samaan tyyliin ja ilmestyi jonkin ajan kuluttua leppyneenä alakertaan miehensä vaatteissa ja silinteri päässä. Hänen ja Leinon välillä vallitsi jälleen täysi sopu, minkä merkiksi he kilistivät ja halasivat.

Lepytystilanteesta on säilynyt valokuva.