Seuran toimintakertomus 2004

KAINUUN EINO LEINO –SEURA RY

Toimintakertomus vuodelta 2004

1. Yleistä

Kulunut vuosi on ollut seuran 30. toimintavuosi. Seura on toteuttanut tarkoitustaan tekemällä tunnetuksi kirjailija Eino Leinoa, hänen tuotantoaan ja elämäntyötään sekä Eino Leinon elämää.  Tämä työ on tapahtunut Runoviikolla, kokouksissa, Leino-talossa, erilaisissa kulttuuritapahtumissa Kajaanissa, lehdistössä ja kulttuurituotteilla. .

2. Jäsenistö

Seuran jäsenmäärä oli vuoden 2004 lopussa     maksanutta, yhteensä   jäsentä, joista   jäsentä liittyi menneen toimintavuoden aikana.

3. Talous

Seuran talous käy ilmi erillisestä tuloslaskelmasta ja taseesta.

4. Hallinto

4.1. Johtokunta

Seuran johtokuntaa ovat kuuluneet: puheenjohtaja Esko Piippo, varapuheenjohtaja Petra Nurmela, sihteeri Aarno von Bell, rahastonhoitaja Kaija Marin sekä muut jäsenet Paavo Blomqvist, Toini Blomqvist, Anja Hongisto, Leea Jankko, Teija Juntunen, Tuula Koivunen, Aune Leppänen, Elina Vuorimies, Juha Vartiainen ja Tuulikki Yli-Lonttinen.

Johtokunta kokoontui vuoden aikana viisi (5) kertaa: 25.1., 22.2., 9.5., 19.9. ja 31.10.

.

 

4.2. Yleiset kokoukset

Seuran vuosikokous pidettiin      . Pienen näyttämön lämpiössä. Kokouksessa vahvistettiin vuoden

2003 tilinpäätös ja myönnettiin johtokunnalle vastuuvapaus sekä hyväksyttiin kuluneen vuoden

toimintakertomus.

                                  

Seuran syyskokous pidettiin Seuran toiminnan 30-vuotisen toiminnan juhlakokouksena Eino Leino

talolla. Samassa tilaisuudessa vietettiin seuran 30-vuotistoiminnan juhlaa. Juhlassa lauloi Seuran

syntysanojen lausuja, perustajajäsen ja ensimmäisen johtokunnan jäsen oopperalaulaja Rauno Keltanen. Niin ikään seuran ensimmäisen johtokunnan jäsen, opetusneuvos Toini Blomqvist muisteli seuran perustamista ja seuran eri vaiheita. Seuran johtokunnan jäsen opetusneuvos Tuulikki Yli-Lonttinen lausui Leinon runon Mennyt manner. Johtokunnan jäsen Lea Jankko esitti Sakari Jankon säestämänä Leinon lauluja. Rauno Keltanen ja Lea Jankko esiintyivät myös duettona. Juhlavuoden kunniaksi painettiin erillispainos Leino kirjasta Elämän koreus otetusta Leinon esipuheesta ”Kuinka minusta tuli runoilija?”

 

                   Seuran puheenjohtajaksi vuodelle 2005 valittiin Esko Piippo ja hallituksen muiksi jäseniksi Aarno von Bell, Paavo Blomqvist, Toini Blomqvist, Anja Hongisto, Lea Jankko, Teija Juntunen, Aune Leppänen, Kaija Marin, Petra Nurmela, Paavo Pentikäinen, Terttu Kvist-Poranen, Juha Vartiainen, Elina Vuorimies, Tuulikki Yli-Lonttinen ja Pirjo-Leena Koistinen.

Tilintarkastajiksi valittiin Rauli Johansson ja Markku Ruuskanen sekä varatilintarkastajiksi Jouko

Siivola ja Matti Väisänen.

Hyväksyttiin seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Seuraavan vuoden jäsenmaksuksi päätettiin kymmenen (10) euroa.

 

 

5. Tilaisuudet

Vuoden 2003 aikana järjestettiin seuraavat tilaisuudet:

Ennen vuosikokouksen alkua seura tarjosi jäsenilleen 19.3. kokouksen yhteydessä Oulujärvi-luentosarjan, jossa museonjohtaja Antti Mäkinen luennoi aiheesta ”Oulujärvi ja kuvataide”.

Leinon 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Leino-seura järjesti yhteistyössä Kainuun Lausujien kanssa Leino-talolla Paltaniemellä kesä-, heinä- ja elokuussa pienimuotoisia lausuntatilaisuuksia aiheina ”Heleää Leinoa” (11.6.), ”Kasimir Leinoa” (2.7.) ja ”Tämän Leinon haluaisin kuulla” (23.8.). Muitakin esityspäiviä oli runsaan osanoton vuoksi.

Myös runon ”Nocturne” syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 3. heinäkuuta. Samoin Helkavirsi-teos täytti tänä vuonna 100 vuotta. Heinäkuun 2. päivänä Leino-talolla pidettiin näihin liittyvä lausuntailta. Lausujana oli näyttelijä Eero Enqvist ja Esko Piippo kertoi Nocturnesta ja Helkavirsistä. Lisäksi Nocturne esitettiin eri kielillä mukaan kutsuttujen ko. maiden vieraiden toimesta. (Lipunmyynti 79)

6.7. järjestettiin perinteiset Eino Leino –iltamat Kaukametsän salissa. Tilaisuus oli lähes loppuunmyyty( 332 lippua). Iltamien ohjelma oli seuraavanlainen: Ilta alkoi juhlavasti nyiregyházalaisen puhallinorkesterin  ja majorettetanssijoiden  esityksellä. Iltamien toisesta tanssillisesta osuudesta vastasi Kajaanin Tanssiteatterin Mikko Hammaren , joka esitti teoksen ”Metsän siimeksessä”. Lausuntaa esittivät vuoden 2003 Pietari Brahen koulussa pidetyssä lausuntakilpailun runoprinsessa Jonna Keinänen ja runoprinssi Panu Korkkonen. Myös toinen kajaanilainen lausuntaryhmä esiintyi iltamissa; Kainuun Lausujat esittävät yhdessä Juha Vartiaisen kanssa lausuntateoksen ”Hän kulkevi kuin yli kukkien…”. Näyttelijät Annaleena Sipilä ja Janne Hyytiäinen olivat tutkineet Leinon ja L. Onervan kirjeenvaihtoa ja tehneet Leinon juhlavuoden kunniaksi lausuntaillan, josta iltamissa esittivät siitä katkelman. Esitys nähtiin kokonaisena Runoviikon ohjelmistossa. Esitelmän piti Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Kari Levola. Klassisen musiikin osuudesta vastasivat ensimmäisellä ja toisella puoliajalla oopperalaulaja Sauli Tiilikainen säestäjänään Kajaanista kotoisin oleva pianisti Juha Tyni. He esittivät Leinon runoja.  Poliittisena lausujana oli puolustusministeri Seppo Kääriäinen. Iltamien juontajana oli OKL:n opiskelija ja harrastajanäyttelijä Petra Karvonen. Lavastuksena oli koivuja  taustanaan Oulujärvi-maisema. Iltamien päätteeksi seura järjesti esiintyjille ja yhteistyökumppaneille pienen iltapalan Eino Leino talolla.

Syyskuun 7. päivänä vieraili seuran vieraana juhlavuoden kunniaksi Eino Leino talolla eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Lyhyessä ja leppoisessa kahvihetkessä Kirsi Kilpeläinen esitteli taloa ja Leinon elämää, opetusneuvos Tuulikki Yli-Lonttinen lausui  Leinon runon ja Lea ja Sakari Jankko esittivät musiikkia. Puhemiehelle lahjoitettiin Leinon Poliittiset pakinat.

12.11. Leino-seura oli mukana järjestämässä Leino-seminaaria yhdessä Opetusministeriön ja Kaukametsän kanssa. Seminaarissa esitelmöitsijöinä olivat kirjailija Hannu Mäkelä ja dosentti Reijo Heikkinen. Seminaari pidettiin Kaukametsässä.  

 

Ennen 16.11. syyskokouksen alkua seura tarjosi jäsenilleen Genaraattorin tiloissa tanssi- ja

elokuvateoksen.

 

7. Muu toiminta

Myytiin edelleen Leino-paitoja, Eino Leino ja Oulujärvi –julkaisua, julisteita, postikortteja,

                   kirjamerkkejä ja exlibriksiä. Uutena tuoteryhmänä oli Leinon kirjallinen tuotanto, jota on kartutettu tasaisesti kuluneen vuoden aikana sekä seuran arkistoon että myyntiin. Myynti tapahtui Leino-talolla, Kajaani Infossa, Leino-iltamien yhteydessä Kaukametsässä, Kaukametsän Kulttuurimarkkinoilla  ja Leino –seminaarissa Kaukametsässä.

Seuran Leinoa koskeva kirjallisuus on lainattu Eino Leino talolle Kirsi Kilpeläiselle Leino talolle nähtäväksi pantavaksi kaupungin vetäessä Leinon ensipainoskokoelmansa pois talolta.

Seura tuotti Tuulikki Yli-Lonttisen lausumana Leinon runovideon ”Maan päälle taivas takokaamme”.

Hallituksen jäseniä Kaija Marin ja Juha Vartiainen osallistui Helsingissä Eino Leino Seuran järjestämään juhlavuoden iltatilaisuuteen.

Leino-seuran nettisivujen päivitettiin tuotteiden myynnin edistämiseksi  ja juhlavuoden tapahtumista tiedottamiseksi.

Leino-seuran toiminta ollut vilkasta kuluneen vuoden aikana johtuen juhlavuoden tapahtumista,  mutta myös lisätäksemme Leino-talon kiinnostusta julkisessa keskustelussa. Leino-seura on tehnyt paljon yhteistyötä Kapsakka Ky:n ja Kirsi Kilpeläisen kanssa pyrkien tukemaan uuden yrittäjän alkuunpääsyä.  Leino-talon kävijämäärä kasvoi jopa monella tuhannella johtuen talon hyvästä hoidosta, markkinoinnista, Leinon juhlavuodesta ja  erilaisista tempauksista.

Seura on tehnyt myös aloitteen ns. Immolan talosta Paltaniemellä, joka haluttaisiin siirtää Leino-talon pihapiiriin. Immolan talossa on Kainuun vanhin savupirtti. Talon historiasta käynnistyi selvitystyö, jonka tarkoituksena on olla perusselvitys päätettäessä talon tulevaisuudesta.  Mukana siirtotoimenpiteissä ovat Kajaanin kaupunki ja Kainuun Ympäristökeskus.