Pyykinpesua

Pyykinpesua


Sitä kuuluu viime aikoina ahkerasti harjotetun eräässä pesulaitoksessa Antinkadun varrella. On kannettu sinne paitoja mustia kuin piki ja tuotu takaisin valkeita kuin lumi, dito kauluksia ja rinnanröyhellyksiä. Yötä päivää kuuluu tehdyn työtä...

Eikähän siitä ole muuta kuin hyvää sanomista. Pyykinpesu on varsin luvallinen toimitus ja tarpeellinen joka taloudessa, mutta se on samalla sangen roskaista työtä, likavettä roiskahtelee ympäri ämpäreitä ja sattuu siitä joskus viaton syrjästäkatsojakin osansa saamaan.

Kuuluukin tulleen oikein kiiltävän puhdasta. Eikä ihmekään. "Kun pesee ja pesee ja panee aina vähän "lipeätä" sekaan, niin valkeneehan siinä vaikka neekerin nahka. Mutta kuuluu olleen niitäkin, jotka eivät ole vaalenneet.

Uusi työ, uudestaan likoon, uudet kerrat hieromaan ja uutta "lipeätä" sekaan ... ahkeruus kovan onnen voittaa.

Mutta mikä on sitten syynä tähän jumalattomaan puhtaudenharrastukseen puulaakissa, joka kyllä ennenkin oli harrastanut puhtautta, mutta vasta -- haudan tuolla puolen. Historiallehan oli kaikki pyykinpesu jätettävä, ruumiin selkään vasta puhdas paita pujotettava. Vai olisiko arveltu, että historia voisi saada liian paljon tekemistä ja että sitä sentähden olisi hiukan avitettava ... etukäteen?

Myöskin minä olen kovasti ajatellut tuota asiaa. Aluksi luulin minä sitä pelkäksi tilaajakysymykseksi. Sitten otaksuin, että jotkut virkanimitykset mahdollisesti olivat tehneet tämän "lipeän" tarpeen niin tuntuvaksi. Mutta voimavettä roiskahtelee yhä edelleenkin ja pesukarhut kalkkavat yötä päivää, yötä päivää ...

Ei, ei se ole virkakysymys. Kysymys on kokonaisen puolueen uudesta syntymisen pesosta. Mutta mitä varten? Qui bono? Miksi hyväksi tämä Sisyphos-työ?

Senkin sanoi eräs minun ystäväni "ulosfunteeranneensa":

-- Noh, etkö ymmärrä? He tahtovat vastaanottaa maasta karkotettuja, tehdä sen oikein tärkkipaidassa ja valkeuden enkelin hahmossa. Onhan se aivan luonnollista.

Sitä varten se siis oli! Sitä varten kannetaan sinne paitoja mustia kuin piki ja tuodaan takaisin valkeita kuin lumi. Vaikka kuuluu olevan niitäkin, jotka eivät ole valetakseen.

Valmistetaan iloja karrissa. Siksi siellä pestään ja lakaistaan. Mutta täytyypä sen työn tekijöillä olla sekä Herkuleen voimat että Saarijärven Paavon kärsivällisyys.


Teemu
Helsingin Sanomat 25.1.1905.