Vaarallinen mies

Hän ei ole mikään yksityinen mies. Hän on perikuva, hän on maailmankatsomus.

Hänestä puhutaan usein kapakan pöytien ääressä. Ja mitä enemmän hänestä puhutaan, sitä vähemmän ymmärretään. Sitten väsytään tähän hyödyttömään aineeseen, siirrytään juttelemaan tytöistä, taiteesta tahi politiikasta.

Moni pitää häntä isänmaan petturina. Kuitenkin oli hänen ainoa vikansa ja heikkoutensa kerran, että hän oli johdonmukainen. Ellei hän olisi ollut sitä, kävelisi hän vielä tänäkin päivänä kunniallisena miehenä Helsingin pääkatua, kumartelisi puoleen ja toiseen ja saisi osakseen pelkkiä arvon-antavia tervehdyksiä.

Nyt ei häntä tervehdi muut kuin ehkä joku hänen entisistä rikostovereistaan.

Hän on vaarallinen mies. Hän kulkee yleisenä syyttäjänä meidän keskellämme. Hän on loukattu saakka sydämeensä. Ja hän odottaa vain uusia sortovuosia todistaakseen kaikille päivänselkeästi, että juuri hän oli oikeassa ja kaikki muut väärässä ja että juuri hänen menettelytapansa oli ainoa oikea menettelytapa.

Onneksi hän ei ole mikään yksityinen mies. Hän on perikuva, hän on maailmankatsomus. Hän on kaikkialla eikä missään. Täällä hän on siemen, tuolla hän jo pieninä, herttaisina terälehtinä pilkistää.

Jos hän olisi yksityinen mies, istuisi hän ehkä piankin ministerivaltiosihteerinä.


Eino Leino.