Panleino

Vasemmalta Sakari Tervo (viulu), Heljä Pylvänäinen (piano), Vesa Hyyryläinen (laulu) ja Anna-Leena Tervo (huilu)
Aurinkolaulu 2012
Hinta 20 €
Kulkijapoika 2014
Hinta 20 €

PANLEINO

PANLEINO -kvartetti on Eino Leinon runouden ja hänen runoihinsa sävelletyn musiikin sanansaattaja Suomessa ja maailmalla. Yhtyeen taiteilijat ovat Vesa Hyyryläinen, laulu ja Heljä Pylvänäinen, piano Anna-Leena Tervo, huilu ja Sakari Tervo, viulu.

 

Kvartetin nimen taustalla on Eino Leinon elämänkatsomus - panteismi. Leinon runous ja sen sanoma yhdistää, ja sitä yhteyttä PANLEINO -kvartetti haluaa musiikillaan edistää. Pan oli kreikkalaisessa mytologiassa metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala, mikä viittaa yhtyeen jäsenten vahvaan rakkauteen luontoa ja luonnonsuojelua kohtaan. Pan tunnettiin myös musiikistaan (panhuilu).

PANLEINO -kvartetti esittää ohjelmistoa heinäkuussa 2012 ilmestyneeltä Aurinkolaulu-äänitteeltä. Sävellykset Eino Leinon runoihin ovat seuraavilta säveltäjiltä: Perttu Hietanen & Taisto Wesslin, Risto Vähäsarja, Heikki Sarmanto, Toni Edelmann, Izak Boom & Pauliina May, Sanni Orasmaa ja Oskar Merikanto. Eino Leinon runotuotannon kauneimpia helmiä kuullaan uusina raikkaina sovituksina, joita syntyy koko ajan lisää. Solisti Vesa Hyyryläinen kertoo myös Leinon suhteesta tuotantoonsa; siitä, miten eri runot kytkeytyvät tiiviisti runoilijan elämänvaiheisiin.

PANLEINO -kvartetti on herättänyt nostalgisella, luonnollisella ja suomalaisiin juuriin pohjautuvalla musiikillaan nopeasti kasvavaa kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Säveltäjät, kulttuurivaikuttajat ja ennen kaikkea suuri yleisö ovat kiitelleet PANLEINO -kvartetin tekemistä. Netti- ja kahvilakeskusteluissa kuulee puhuttavan Aurinkolaulu -levystä innostuneeseen sävyyn.

Heinäkuun lapsi, Paltamon runoruhtinas ammentaa tekstinsä syvältä ihmismielen maisemasta ja Oulujärven laineista. Rakkauden palo ja katkeruus, siinä missä synkin kuoleman pelko tai riemuisa toiveikkuus ja ikävä löytävät mestarin teksteissä osuvan kuvaajansa. Kotiseudun, kodin ja ympäröivän luonnon kuvaukset luovat Leinon runoihin helposti samaistuttavan ilmapiirin.

Kommentteja yleisöltä:

Elämäni merkittävin musiikkikokemus!” (Mieskuulijan ensikommentti Aurinkolaulun esityksestä)

Enpä olisi ikinä uskonut, että täällä voi kuulla näin tasokasta ohjelmaa!” (Oululaisen turistin kommentti Paltamo-päivillä)

Eipä ole tässä salissa koskaan näin hienoa Lapin kesää kuultu!” (Äänimiehen kommentti)

Esimerkkejä hinnoittelusta:

Ohjelmanumero osana juhlan tms. ohjelmaa: 500€                

Konsertti: 1000€

Lisätietoja:

www.paltamopandion.fi/panleino.html (mm. näyte levyn nimikappaleesta)

www.facebook.com/PANLEINOkvartetti (tietoa toiminnasta, kuvamateriaalia, lehtijuttuja, palautetta jne.)

Yhteys / levytilaus: Vesa Hyyryläinen puh: 040 5408830

 vesahyyry5@gmail.com

PANLEINO -kvartetin tarina

Kvartetin nimen taustalla on Eino Leinon elämänkatsomus - panteismi. Leinon runous ja sen sanoma yhdistää, ja sitä yhteyttä PANLEINO -kvartetti haluaa musiikillaan edistää. Pan oli kreikkalaisessa mytologiassa metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala, mikä viittaa yhtyeen jäsenten vahvaan rakkauteen luontoa ja luonnonsuojelua kohtaan. Pan tunnettiin myös musiikistaan (panhuilu).

PANLEINO -kvartetti ottaa runolle uskollisena vaikutteita klassisesta sekä jazz-, folk- ja viihdemusiikista. Laulusolisti Vesa Hyyryläisen vahva ja herkkä runon tulkinta sekä taiteellisesti pitkälle viedyt sovitukset, jotka korostavat runon sanomaa, eivätkä etäännytä siitä, ovat PANLEINO -kvartetin esiintymisen kulmakivi. Kvartetin soittimet piano, viulu ja huilu mahdollistavat hienoviritteisen ja luonnonläheisen (myös luonnon ääniä imitoivan) runon musiikillisen kuvaamisen. Diskanttivoittoinen soitinnus ja runsas hiljaisten nyanssien käyttö herkistävät kuuntelemaan runon sointia. Kvartetin herkkyyteen pyrkivästä esiintymisestä ja yleisön vahvasta kuuntelukokemuksesta syntyy keskittynyt ja väkevä tunnelma, joka yleisöltä saadun palautteen mukaan pitää otteessaan vielä pitkään konsertin jälkeenkin.

Monet Leinon runoihin tehdyistä sävellyksistä (esim. useat P. Hietasen sävellykset) ovat jo osa suomalaista kulttuuriperintöä. PANLEINO -kvartetin toiminnan tavoitteena on taiteellisesti pitkälle vietyjen ja runsaasti luovaa panosta sisältävien sovitusten, sekä intiimin ja vuorovaikutteisen ja yleisöä keskusteluun ja osallistumaan rohkaisevan esiintymistavan (mm. kerronta runojen taustoista) avulla uudistaa ja syventää yleisön suhdetta tähän perintöön. Lisäksi toiminnan tavoitteena on nostaa vanhojen tuntemattomampien sävellysten arvostusta sekä nostaa myös esiin uudempia vaikuttavia Leino-sävellyksiä.

Paltamolaisten taiteilijoiden Vesa Hyyryläisen (laulu) ja Heljä Pylvänäisen (piano) vuonna 2007 alkanut laaja esiintymisiin perustuva pohjatyö Leinon kotiseudulla Kainuussa johti Sakari Tervon (viulu) ja Anna-Leena Tervon (huilu) liittymiseen mukaan toimintaan syksyllä 2011. Kesällä 2012 syntyi Aurinkolaulu -levyn julkaisemisen myötä PANLEINO -kvartetti. PANLEINO -kvartetti on perustamisestaan lähtien toiminut aktiivisesti etupäässä Kainuussa ja Savossa toteuttaen sali-, teatteri- ja kotikonsertteja, palvelukotivierailuja sekä esiintymisiä juhla- ja kulttuuritilaisuuksissa.

Vesa Hyyryläinen (laulaja, FM, KM, biologi, opettaja) on kotoisin Haminasta. Hän on opiskellut laulua Kotkan musiikkiopistossa sekä laulanut useissa eri kuoroissa. Hän on kirjallisuuden, erityisesti Leinon harrastaja, ja toimii myös Kainuun Eino Leino -seurassa. Hän on toiminut luokanopettajana Haminan ja Helsingin seudulla. Vuosina 2000 - 2012 hän on opettanut biologiaa sekä biologian ja maantieteen didaktiikkaa Tampereen, Helsingin ja Oulun yliopistoissa. 2012 lähtien hän toimii luonto- ja kulttuuripalveluyrityksensä PaltamoPandionin toimitusjohtajana. Vesa on tunnettu sääksitutkija, joka on käynnistänyt erityisesti Kainuun sääksen suojeluun keskittyvän tutkimusprojektin. Hänellä on aktiivinen luontoharrastustausta ja hän on toiminut biologina lukuisissa konsultointitehtävissä, luonto-oppaana ja -kartoittajana sekä pitänyt esitelmiä ja antanut lausuntoja. Hän on myös aktiivirengastaja.

Heljä Pylvänäinen (KM, pianonsoiton- ja musiikinopettaja) on syntynyt ja kasvanut runoilijan kotiseudulla Paltamossa. Hän on opiskellut pianonsoitonopettajaksi Kuopion konservatoriossa sekä kasvatustiedettä ja musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa. Hän on esiintynyt enimmäkseen liedpianistina, sekä eri kuorojen ja instrumentalistien säestäjänä.  Hän on työskennellyt vuodesta 1986 lähtien opettajana Kajaanin opettajankoulutusyksikössä. Hän toimii myös Kainuun Eino Leino -seurassa sekä Kainuun sääksiprojektissa.

Paltamolaislähtöinen viulisti Sakari Tervo on opiskellut musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hän on soittanut 2010−2012 Mikkelin kaupunginorkesterissa ja opettanut 2007−2012 Savonlinnan musiikkiopistossa viulun- ja alttoviulunsoittoa. Hän on soittanut useiden orkestereiden solistina Suomessa ja ulkomailla esittäen mm. Sibeliuksen ja Tulindbergin viulukonsertot, sekä esiintynyt sooloresitaalein, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Nykyisin hän johtaa orkesteria RaJuPuSu -opistossa Sulkavalla ja suorittaa musiikin solistisia erikoistumisopintoja Savonia-ammattikorkeakoulussa tähtäimenään viulunsoiton A -kurssi. Helmikuussa 2013 Etelä-Savon taidetoimikunta myönsi Sakarille puolivuotistaiteilija-apurahan sekä solistiseen että PANLEINO -kvartetin taiteelliseen työskentelyyn.

Savonlinnalainen huilisti Anna-Leena Tervo on valmistunut musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hän on toiminut opetustehtävissä Jyväskylässä ja Savonlinnan seudulla. Hän on soittanut aktiivisesti useissa suomalaisissa puhallinorkestereissa sekä esiintynyt myös orkestereiden solistina. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesterin kapellimestarina kahden vuoden ajan, ja johtanut myös Savonlinnassa toimivaa puhallinorkesteri Saimaata. Hän soittaa huilua myös suomalaisissa luontoelokuvissa.

PANLEINO -kvartetti etsii yhteistyökumppaneita yrityksistä, yhteisöistä ja yksityishenkilöistä. Jos Sinulla on idea tai halua yhteistyöhön, kerro siitä meille!