Eino Leino -talon kirjapäivien esiintyjiä 2013

Eino Leino -talon kirjapäivät

pe 12.7.2013

klo 11.00 Paltaniemeltä Kiehimään, Paltamon historiaa, tutkija Hannu Romppainen

Paltamon pitäjähistoria julkistetaan Paltamossa 6.7.2013 klo 14.00. Pitäjähistoriaa ovat kirjoittaneet filosofian tohtori Jorma Keränen ja filosofian maisteri Hannu Romppainen. Romppainen on kirjoittanut Paltamon uudempaa historiaa alkaen Venäjän vallan ajasta ja päättyen vuoden 2012 loppuun saakka.

Duo Armando

Eino Leino -talon kirjapäivät

Duo Armando soittaa Eino Leino -talon kirjapäivien tauolla

pe 12.7.2013 klo 12

Hannes Mikkosen teksteistä koottu Vanha Paltaniemi -kirja

Eino Leino -taloon kirjapäivät

pe 12.7.2013 klo 13.00

Erinomainen Paltaniemi

Kai Linnilä/ Esko Piippo

Kai Linnilä on aikoinaan asunut Paltaniemellä. Esko Piippo on toimittanut Hannes Mikkosen tekstejä  kirjaksi.

Tuulikki Kurki: Heikki Meriläinen ja keskusteluja kansanperinteestä, SKS

 

Tohtori Tuulikki Kurki puhuu Heikki Meriläisestä pe 12.7.2013 klo 14.30

Kesän 2013 Eino Leino -talon kirjapäivän ohjelmaan tulee kuulumaan tohtori Tuulikki Kurjen puheenvuoro perinteenkerääjä, kansankirjailija Heikki Meriläisestä. Tuulikki Kurki väitteli vuonna 2002 Meriläisaiheellaan tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa. Väitöskirjan aiheena oli "Heikki Meriläinen ja keskusteluja kansanperinteestä". Väitöskirjan pohjalta SKS julkaissut samannimisen kirjan. Tohtori Tuulikki Kurki toimii tutkijana Itä-Suomen yliopistoon kuuluvalla Karjalan tutkimuslaitoksella.

Heikki Meriläinen (1847-1939) oli hyvin poikkeuksellinen ihminen. Hän toimi kymmenkunta vuotta Antti Lönnbohmin (Eino Leinon isän) mittamiehenä, kansanperinteen kerääjänä ja kansankirjailijana. Hän teki keräysmatkoja Vienen Karjalaan, Pohjois-Suomeen, Lappiin ja aina Norjaan saakka. Kirjoittamaan hän oppi vasta 25 vuotiaana, mutta kirjoitti useita teoksia.

Tohtori Tuulikki Kurki  yliopistotutkija Karjalan tutkimuslaitoksessa Itä-Suomen yliopistossa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 2002. Hänen tutkimusaiheitaan ovat olleet mm. Heikki Meriläinen ja kansankirjailijat Suomessa sekä suomenkieliset kirjailijat Neuvosto-Karjalassa.

 

 

Lilli Kaakinen

Lilli Kaakinen puhuu kirjastaan la 13.7.2013 klo 10.00

Lilli on harrastajakirjoittaja, joka lapsilleen muistelmat kirjoitettuaan koki työn niin innostavana ja hoitavana, että julkaisi kirjan innostaakseen muitakin tekemään saman.

Tuomas Kaakisen valokuvateos Nocturne Eino Leinon runoin

Eino Leino -talon kirjapäivillä

La 13.7.2013 klo 11.00

Tuomas Kaakinen

NOCTURNE
Kuvia suomalaisuudesta

 

Tunnelmallinen, upea valokuvateos suomalaisuuden maisemista

Visuaalisesti häikäisevä teos avaa näkymän suomalaiseen mielen-maisemaan ja kansalliseen identiteettiimme. NOCTURNE – Kuvia suomalaisuudesta on matka juurille: se vie lukijan kotimaamme luontoon ja maaseudulle ja piirtää tarkkanäköistä kuvaa elämän eri sävyistä. Kaakisen valokuvissa luonto hehkuu taianomaisesti, ja karheankauniit yksityiskohdat kertovat menneistä vuosi-kymmenistä kaihoisan mutta toiveikkaan tarinan.

Kirjaan on valikoitu valokuvien rinnalle runoja Eino Leinolta, jonka tuotanto on Tuomas Kaakiselle tärkeä inspiraation lähde. Kuvien ja runojen vuoropuhelu muodostaa ajatuksia herättävän, kiireisen nykyelämän keskelle hengähdyshetkiä tarjoavan kokonaisuuden – teoksen, johon voi loputtomasti palata. (Karisto)

Duo Ruhje

Konsertit Paltaniemipäivillä

la 13.6.2013 klo 12.00 Eino Leino -talon kirjapäivien tauolla

la 13.6.2013 klo 15.00 Matti Koskelan ateljeen pihapiiri

Duo Ruhje on hersyvän hauska, ilkikurisen naurattava mutta myös herkkä kokoonpano joka perustettiin keväällä 2010. Reetta-Mari Kellokoski ja Anna Fält opiskelivat molemmat kansanmusiikkipedagogeiksi P-K ammattikorkeakoulussa ja lähtivät edustamaan kouluaan kansainväliseen NordTrad-konferenssiin. Nopeasti kasattu duo-yhteistyö sai lentävän lähdön ensikeikan ollessa sadoille kansanmusiikin osaajille esiintyminen Latviassa ja yleisöpalaute ylistävää. Tytöt jatkoivat yhteistyötä seuraavana kesänä Taitokorttelin korttelimuusikkoina. Noilta ajoilta onkin peräisin kymmenien kappaleiden ohjelmisto, josta on varaa valita konsertin ja tilaisuuden luonteesta riippuen sopivimmat.

Duo Ruhje soittaa ennakkoluulotonta ja menevää kansanmusiikkia jonka juuret ovat syvällä karjalaisessa perinteessä. Karjalasta kerätyt rekilaulusäkeet ja runolaulusävelmät sekoittuvat luontevasti Alavuuden puukkojunkkari-ralleihin sekä ruotsalaiseen polskaan. Esiintymisien jälkeen on yleisössä pyyhitty kyyneliä – sekä itkusta että naurusta!

Kirjailija Kaari Utrio

Eino Leino -talon kirjapäivillä

la 13.7.2013 klo 13.00

Kaari Utrio:

Historiallisen romaanin kirjoittaminen ja Seuraneiti (tuleva romaani, ilmestyy elokuussa)

Päivi Istala, kuva Päivi Malmivaara

Saima Harmaja -seuran puheenjohtaja Päivi Istala puhuu Eino Leino -talon kirjapäivillä la 13.7.2013 klo 14.00 aiheesta "Saima Harmajan syntymästä 100 vuotta, Saima Harmaja runoilijana".

Teemu Keskisarja
Raaka tie Raatteeseen ilmestyi syksyllä 2012 ja tuli palkituksi Kainuun kirjailijoiden vuoden kirjana.

Teemu Keskisarja puhuu kirjastaan Raaka tie Raatteeseen Lystinurmella la 13.7.2013 klo 15.30-

Teemu Keskisarja on kirjoittanut historiateoksia rikollisuudesta, talouden kohtalonhetkistä ja talvisodasta.

Panleino -kvartetti: Vesa Hyyryläinen (laulu), Heljä Pylvänäinen (piano), Anna-Leena Tervo (huilu), Sakari Tervo (viulu)
Vuonna 2012 ilmestynyt Aurinkolaulu on Panleinon ensimmäinen levytys.

Panleinon konsertti Mene milloinkaan ei ehtoo Paltaniemen kuvakirkossa la 13.7.2013 klo 18.00. Ohjelmamaksu 12 €

Panleino esiintyy myös Paltaniemi -päivien avajaisissa pe 12.7.2013 klo 10.00 Paltaniemen kirkon edessä.

PANLEINO -kvartetin tarina

PANLEINO -kvartetti ottaa runolle uskollisena vaikutteita klassisesta sekä jazz-, folk- ja viihdemusiikista. Laulusolisti Vesa Hyyryläisen vahva ja herkkä runon tulkinta sekä taiteellisesti pitkälle viedyt sovitukset, jotka korostavat runon sanomaa, eivätkä etäännytä siitä, ovat PANLEINO -kvartetin esiintymisen kulmakivi. Kvartetin soittimet piano, viulu ja huilu mahdollistavat hienoviritteisen ja luonnonläheisen (myös luonnon ääniä imitoivan) runon musiikillisen kuvaamisen. Diskanttivoittoinen soitinnus ja runsas hiljaisten nyanssien käyttö herkistävät kuuntelemaan runon sointia. Kvartetin herkkyyteen pyrkivästä esiintymisestä ja yleisön vahvasta kuuntelukokemuksesta syntyy keskittynyt ja väkevä tunnelma, joka yleisöltä saadun palautteen mukaan pitää otteessaan vielä pitkään konsertin jälkeenkin.

Monet Leinon runoihin tehdyistä sävellyksistä (esim. useat P. Hietasen sävellykset) ovat jo osa suomalaista kulttuuriperintöä. PANLEINO -kvartetin toiminnan tavoitteena on taiteellisesti pitkälle vietyjen ja runsaasti luovaa panosta sisältävien sovitusten, sekä intiimin ja vuorovaikutteisen ja yleisöä keskusteluun ja osallistumaan rohkaisevan esiintymistavan (mm. kerronta runojen taustoista) avulla uudistaa ja syventää yleisön suhdetta tähän perintöön. Lisäksi toiminnan tavoitteena on nostaa vanhojen tuntemattomampien sävellysten arvostusta sekä nostaa myös esiin uudempia vaikuttavia Leino-sävellyksiä.

Paltamolaisten taiteilijoiden Vesa Hyyryläisen (laulu) ja Heljä Pylvänäisen (piano) vuonna 2007 alkanut laaja esiintymisiin perustuva pohjatyö Leinon kotiseudulla Kainuussa johti Sakari Tervon (viulu) ja Anna-Leena Tervon (huilu) liittymiseen mukaan toimintaan syksyllä 2011. Kesällä 2012 syntyi Aurinkolaulu -levyn julkaisemisen myötä PANLEINO -kvartetti.

PANLEINO -kvartetti on perustamisestaan lähtien toiminut aktiivisesti etupäässä Kainuussa ja Savossa toteuttaen sali-, teatteri- ja kotikonsertteja, palvelukotivierailuja sekä esiintymisiä juhla- ja kulttuuritilaisuuksissa. PANLEINO -kvartetin hyväksi todettu toimintamalli on tarjota ajankohdasta riippuen koululais-/palvelukotikonsertti sillä paikkakunnalla, jolla myöhemmin on yleisökonsertti. Helmikuussa 2013 Etelä-Savon läänintaidetoimikunta myönsi kvartetin viulisti Sakari Tervolle puolivuotistaiteilija-apurahan kvartetin toimintaan ja jatko-opintoihin.

Tällä hetkellä PANLEINO -kvartetti valmistelee valtakunnan laajuisesti tulevia tapahtumia tehden yhteistyötä kuntien, kulttuurijärjestöjen ja -yhdistysten, yritysten, seurojen ja yksityisten henkilöiden kanssa.  Lisäksi PANLEINO -kvartetti sovittaa ohjelmistoa uutta levyä varten. Normaalin konserttitoiminnan ohessa kvartetti konsertoi huhtikuussa sääksen suojelun hyväksi Puolangalla.

http://www.paltamopandion.fi/panleino.html

http://www.facebook.com/PANLEINOkvartetti

Antti Kylliäinen

Antti Kylliäinen saarnaa Paltaniemen kuvakirkossa su 14.7.2013 klo 10.00 alkavassa sanajumalanpalveluksessa sekä puhuu Ihmisten ja työelämän hyveistä  Lystinurmella klo 12.00

Antti Kylliäinen (s. 1963) on eetikko ja uskonnonfilosofi. Hän toimii seurakuntapastorina Pakilan seurakunnassa Helsingissä.

Kylliäinen nousi julkisuuteen vuonna 1997 teologisia kysymyksiä käsitelleellä esikoisteoksellaan Kaikki pääsevät taivaaseen. Samoja teemoja hän on sittemmin pohtinut kirjoissaan Maan päällä niin kuin taivaassa (2004) ja emerituspiispa Wille Riekkisen kanssa kirjoitetussa Uskon kintereillä (2013).

Sittemmin Kylliäinen on pätevöitynyt myös työelämän etiikan asiantuntijana. Työhyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen liittyviä kysymyksiä hän on selvitellyt teoksissa Armoa työhön (2009) ja Paksunahkaisuudesta suurisieluisuuteen – hyveet työssä ja elämässä (2012).

Antti Kylliäinen on naimissa ja hänellä on neljä lasta.

Hormonitasapaino ilmestyi syksyllä 2012 ja oli Kaisa Jaakkolan toinen kirja. Syksyllä ilmestyy uusi kirja Taikinasta teräksesi.
Kaisa Jaakkola

Eino Leino -talon kirjapäivät

su 14.7.2013 klo 13.30

Kaisa Jaakkola: Energiseen elämään

Kaisa Jaakkola on kajaanilaissyntyinen hyvinvointialan yrittäjä ja tietokirjailija. Kaisan kokonaisvaltaisesti hyvinvointia käsittelevät kirjat, Hormonitasapaino - opas energiseen elämään (2012) ja Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen (2011) ovat niittäneet suosiota kaikenikäisten keskuudessa. Tule kuulemaan innostava puheenvuoro energisestä elämästä ja hakemaan virtaa arkeen! 

 

Syksyllä ilmestyy uusi kirja Taikinasta teräkseksi - kropparemontti kiireiseen arkeen.

Sirkka Santapukin uusin kirja Yhteys ilmestyi kevättalvella 2013.

Eino Leino -talon kirjapäivillä, Eino Leino -talolla

su 14.7.2013 klo 14.30

Sirkka Santapukki: Oivalla yhteys terveyden, ihmisuhteiden ja toimintakyvyn välillä

Anna Fält

Säestyksetöntä yksilaulua, Anna Fält

Soolokonsertti

Valo kappeli

su 14.7.2013 klo 16.00

Ohjelmamaksu 8 €

Säestyksetön yksinlaulu on kuulijalle todellinen elämys. Kansanlaulun vokaaliperinne elää yhä vahvana kansanmusiikintutkijoiden joukossa, mutta suuri yleisö ei usein pääse näkemään yhden ihmisen nousemista lavalle ja puhkeamista lauluun ilman taustayhtyettä. Tilaisuuden tarkoitus on luoda tunnelmallinen, intiimi ja helposti lähestyttävä tuokio, joka tarjoaa kansanmusiikkia ei niin tutussa muodossa.

Kaiken kansan kuulemia ”yhteislauluja” ja kansakoulujen laulukirjoista tuttuja melodioita ei tulla kuulemaan, Annan esittämien laulujen juuret ulottuvat jonnekin niin syvälle menneisyyteen, ettei suurin osa suomalaisistakaan tiedä näiden melodioiden olevan osa perinnettään.

Konserteissa pääosassa ovat ihmisääni ja tarinankerronta. Laulunlajeina kuullaan muun muassa kalevalaista runolaulua, rekilauluja, vienankarjalaista joikua eli kelkettelyä, saamenjoikua, karjankutsuja sekä virsilaulua.

Anna Fält on Malmössa asuva kansanmuusikko ja lauluopettaja. Pop/jazz-muusikoksi ja kansanmusiikkipedagogiksi valmistuttuaan on hän toiminut solistina useissa yhtyeissä. Suurin osa keikkailusta tapahtuu kuitenkin säestyksettömissä yksinlaulukonserteissa ja soolokeikoilla itseään haitarilla säestäen.

Vuosien keikkakokemus on kerätty hyvin erilaisissa paikoissa ja tilanteissa: festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa, konserteissa, kahviloissa, gallerioissa, Suomessa, Irlannissa, Latviassa, Virossa, Ruotsissa…

www.annafalt.wordpress.com

Lastenkonsertti

Kirppu&Härkä

la 14.7.2013 klo 10.30

Paltaniemen kylätalo

Kansanomaisia melodioita, traditionaalitekstejä ja laululeikkejä perheen pienimmille. Mukana myös uudempia lastenlauluja mutta vanhoille soittimille sovitettuina. Kesto noin puoli tuntia.

Paltaniemen teatteri esittää Paltaniemi -päivillä ja Eino Leino -talon kirjapäivillä Anne Ballinin ja Eino Leinon Kivesjärveläiset Eino Leino -talon uudella näyttämöllä

pe 12.7.2013 klo 19.00

su 14.7.2013 klo 19.00

Näytelmä pohjautuu Eino Leinon (1878-1926) kirjoittamaan pienoisromaaniin Kivesjärveläiset, joka kertoo ruukin tulosta Paltamon Kivesjärvelle 1800-luvun puolenvälin tienoilla. Eino Leino kirjoitti samasta aihepiiristä runoelman ja pienoisnäytelmän. Eino Leino tutustui Kivesjärveläiset tarinoihin purjehtiessaan sukulaisiin Melalahden Antinlahteen vuosina 1890-95 ja toimiessaan taiteilija Pekka Halosen postinkantajana nuorena ylioppilaana kesällä 1895 Kivesjärven Virpelään, jossa Halonen maalasi kesällä.

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Anne Ballini. Lavastuksen on suunnittellut taiteilija Leo Karsikas. Näytelmän on toteutettu yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa. Näytelmän tuotannosta vastaa Eino Leino -talo, joka toimii yhteisomistuksessa Kainuun Eino Leino -seuran ja Elias Lönnrot -seuran kanssa.