Eino Leino -talon Kirjapäivät


Aika: 13.-14.7.2024
Paikka: Eino Leino -talo Paltaniemi

Kesä kirjallisuuden parissa huipentuu Leino -talon Kirjapäivien kiehtovien kirjailijavieraiden seurassa. Kirjapäivien tämän vuoden teemoja ovat pohjoisuus sekä vahvat naiskirjailijat.

Ohjelman välissä lounaat ja kahvit Leino -talon kahvilasta sekä kirjallisuusostokset niin kirjailijoilta kuin antikvaarisilta myyjiltä.

Leino -talon Kirjapäivät ovat osa Kainuun Eino Leino -seuran 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tervetuloa!

 

Lauantai 13.7.

10:00 – 10:45 Mikko-Pekka Heikkinen | Poromafian mies

Mikko-Pekka Heikkinen on helsinkiläistynyt kainuulainen, Helsingin Sanomien toimittaja ja totinen humoristi. Kajaanissa syntynyt ja Suomussalmella kasvanut Heikkinen on käsitellyt useissa romaaneissaan värikkäästi pohjoisen Suomen elämää. Teoksista viimeisin on Poromafia 2, joka jatkaa televisiosarjanakin tunnetun Poromafian tarinaa.

11:00 – 11:45 Venla Aakko | Sanoista eläviksi kuviksi

Venla Aakko on oululainen käsikirjoittaja, joka kirjoittaa parhaillaan työparinsa Mika Ronkaisen kanssa elokuvakäsikirjoitusta Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu -romaanin pohjalta. Minkälainen on prosessi, jossa elokuvan käsikirjoitus kirjoitetaan romaanin pohjalta? Venlaa haastattelee läänintaiteilija Janne Rosenvall.

Lounastauko 30 minuuttia

12:15 – 13:00 Markku Heikkilä | Arktisen maailman jäljillä 

Suomen johtava arktisten asioiden tuntija Markku Heikkilä kertoo havaintoja 25 vuoden aikana tekemiltään matkoilta, jotka ovat ulottuneet niin Kanadan pohjoisosista Ob-joelle kuin Petsamosta Islannin kautta Kemiin. Kirja on sukellus maisemiin ja elämään, josta osan olemme juuri menettämässä. Useita tietokirjoja julkaissut Heikkilä on saanut työstään muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Markkua haastattelee kuttuuritoimittaja Seppo Turunen.

13:00 – 13:45 Missä menee pohjoinen kirjallisuus -keskustelu

Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla toimiva kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilija Janne Rosenvall ja Venla Aakko ovat Leino -seuran Veikko Leinosen jututettavana aiheesta Missä menee pohjoinen kirjallisuus.

14:00 - 14:45 Tero Liukkonen | Saako runo käyttää nykyistä sijaintiasi

Valitse: salli – älä salli. Kun lukee lyriikkaa, ei ensi silmäyksellä tule huomioineeksi, että runoon on tallennettu metatietoja. Ne on koodattu sinne näkymättömiin ja ne seuraavat alati mukana. Kirjailija ja toimittaja Tero Liukkonen on alan monipuolinen ammattilainen, mutta runoihin, niiden perustavaan kokemukseen, hän palaa aina uudelleen, viimeksi kokoelmassaan Puolitoista celsiusta (2023). Jotkut kätketyistä metatiedoista ovat aivan olennaisia.

14:45 – 15:45 Oppaiden matkassa: Opastus Paltaniemen kuvakirkkoon sekä vainajien varvikkoon. Kokoontuminen Leino -talon pihalla viimeisen esityksen jälkeen.

 

Sunnuntai 14.7.

10:00 – 10:45 Karoliina Niskanen | Muamo

Kirjailija Karoliina Niskanen on myös teatterintekijä ja muusikko, jonka toinen romaani Muamo palkittiin tämän vuotisella Kainuun kirjallisuuspalkinnolla. Pohjanmaalle sijoittuvassa Muamossa kahden naisen ja äidin tarinat punoutuvat yhteen, kun sota syttyy ja he joutuvat luopumaan siitä, mikä on heille kalleinta. Karoliina Niskasta haastattelee Leino -seuran Veikko Leinonen.

11:00 – 12:00 Saara Turunen | Hyeenan päivät 

Saara Turunen on yksi tämän päivän kiinnostavimmista kirjailijoista ja teatterintekijöistä. Hän saapuu Leino -talon Kirjapäiville puhumaan työstään. Turusen viimeisin romaani Hyeenan päivät julkaistiin kuluvana keväänä. Se kuvaa suorasukaisesti lapsettomuuteen ja naisen kehoon liittyviä kysymyksiä. Yksityinen ja yhteiskunnallinen aiheisto kietoutuu yhteen Turusen tuotannossa. Saara Turusta haastettelee kirjailija Karoliina Niskanen.

Lounastauko 30 minuuttia

12:30 – 13:15 Tiina Piilola | Kalevalan naiset

Oman elämänsä Ainona itseään kuvannut Tiina Piilola valittiin kuluvana vuotena Vuoden Eliakseksi. Kalevalan naisiin tutkijana syventynyt Piilola kirjallisuustieteen tohtori ja romaanikirjailija, joka on ensimmäisten joukossa tutkinut Kalevalaa naisten näkökulmasta.

13:15 – 13:55 Risto Piekka | Elias Lönnrot suurmies

Itsekin sammattilaislähtöinen Risto Piekka käsittelee tuoreessa kirjassaan napakasti ja kattavasti tarinoilla höystäen Elias Lönnrotin keskeisiä töitä sekä niiden vaikutusta ja merkitystä Suomelle. Kirja antaa samalla kokonaiskuvan Eliaksen ajan Suomesta. Piekka toimii myös Paikkarin torpan tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

14:00 – 15:00 Yöpurjehtija konsertti - Ilmari Kiannon elämä ja runot

Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kirjapäivät huipentuvat Kiannon elämän säveliin. Konsertti johdattaa Ilmari Kiannon nuoruusrunojen kautta kirjailijan kirjavan ja monisävyisen elämän läpi. Tunnelma kulkee kuin nuoren runoilijan mieli, rantakoivusta synkkään korven yöhön, kirjailijan elämäntarinan edetessä laulujen lomassa. Kaikki sävellykset ovat uusia. Musiikista vastaavat Vesa Rannikko ja Laura Matilainen.

 

Leino-talon kahvilassa tarjolla keittolounas, kahvia ja teetä sekä herkullisia leivonnaisia. Pihapiirissä on kainuulaisten kirjailijoiden myyntipisteitä ja vanhojen kirjojen myyjiä.

 

Eino Leino -talo Sutelantie 28, 87850 Kajaani

 

Kirjapäiviä järjestämässä Kainuun Eino Leino -seura, Elias Lönnrot -seura, Ilmari Kianto -seura, Veikko Huovinen -seura, Kainuun Kirjailijat, Taiteen edistämiskeskus ja Kajaanin Matkailuoppaat.

 

**

 

Eino Leino -talon Kirjapäivien kanssa yhtä aikaa järjestetään myös Paltaniemi-päivät! Ohjelmaa viikonloppuna riittää siis koko Paltaniemen kylän alueella.

Paltaniemi-päivät 13.-14-7.2024

Paltaniemen kylätalolla (Satamatie 2) kahvio avoinna la klo 10-15 ja su klo 10-14. Lohikeittolounas lauantaina klo 11-14.

Kylätalon museoaitta (Satamatie 2) on avoinna la ja su klo 10-15. Esillepanon teemana on lukemaan oppiminen. Esillä on mm. vanhoja aapisia ja lorukirjoja. Lapsille on tarjolla luettavaa ja viihtyisiä lukupaikkoja nurmella.

Kylätalon pihapiirin tanssitilassa (Satamatie 2) on Maija Salemaan valokuva- ja taidenäyttely: Iloa mustikasta! – ja vähän tietoakin. Näyttely on avoinna la ja su klo 10-15. Lisäksi Maija Salemaa pitää esitelmän "Marjasatoihin vaikuttavat tekijät" lauantaina klo 14.

Puistolan ateljee (Pappilanniementie 191) on avoinna la ja su klo 10-17. Esillä ja myynnissä kultaseppä Juha Koskelan koruja.

Vanhassa Porolassa (Porolantie 32) esillä kokoelma T.G.Tuhkasen maalauksia la klo 10-15.

Paltaniemi-päivien takana Paltaniemen Kyläyhdistys ry ja Paltaniemen Kotiseutuyhdistys ry.