Eino Leino -talon Kirjapäivät


Aika: 15.-16.7.2023
Paikka: Eino Leino -talo Paltaniemi

Eino Leino -talon Kirjapäivät

 

Kesä kirjallisuuden parissa huipentuu Leino -talon Kirjapäivien kiehtovien kirjailijavieraiden seurassa. Ohjelman välissä lounaat ja kahvit Leino -talon kahvilasta sekä kirjallisuustokset niin kirjailijoilta kuin antikvaarisilta myyjiltä. Tervetuloa!

 

Lauantai 15.7.

 

10:00 – 10:45 Minna Rytisalo | Jenny Hill ja muut naiset 

MInna Rytisalo käsittelee esityksessään koko tuotantoaan: Lempi, Minna C. ja Jenny Hill. Kuusamossa asuvan Rytisalon esikoisteos Lempi (2016) palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien Blogistanian Finlandialla. Minna Canthista kertova Rouva C. (2018) sai Vuoden kirja palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantajat -palkinnon. Viimeisin teos Jenny Hill ilmestyi alkuvuodesta 2023. 

11:00 – 12:00 Marja Kyllönen | Miten ja miksi kirjoittaa pahuudesta? 

Kulttuuritoimittaja Seppo Turunen keskustelee teoksista 

Vainajaiset (2022), Rikot (2001) ja Lyijyuuma (1997, Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto esikoiskirjailijalle) kirjailija Marja Kyllösen kanssa. Vainajaiset on kajaanilaislähtöisen, Tampereella asuvan Marja Kyllösen kolmas romaani, josta hän sai Finladia-ehdokkuuden ja voitti Runeberg-palkinnon. 

12:30 – 13:15 Antti Haataja | Tappajat - Suurpetojen kilpajuoksu ravintoketjun huipulle 

Antti Haataja on kajaanilaislähtöinen valokuvaaja ja kirjailija. Hän on neljän vuoden ajan taltioinut työkseen suurpetojen ja muiden eläinten elämää pohjoisessa Suomessa. Tappajat kertoo elämästä susilauman reviirillä. Haataja esittelee myös teoksen Polku, Kulttuuria ja historiaa Vienan reitin varrelta. 

13:15 - 14:00 Vuoden kirjaviisas -kilpailu 

Kymmenen kysymystä kirjallisuudesta.

 

Sunnuntai 16.7.

 

10:00 – 10:45 Kustantaja Tuomo Korteniemi esittelee Toivo Hyyryläisen  teoksen Frans Michael Franzén - Maan ja taivaan runoilija 

Oulussa 1772 syntynyt Franzen oli 1790-luvun suosituin suomalainen runoilija, joka sai 25-vuotiaana Ruotsin Akatemian suuren kirjallisuuspalkinnon. Hän toimi professorina Turun Akatemiassa. 

11:00 – 12:00 Ville-Juhani Sutinen | Vaivan arvoista 

Esseitä poikkeuskirjallisuudesta 

Tieto-Finlandialla palkitun teoksen esseissä Sutinen kirjoittaa pitkistä ja vaikeina pidetyistä kirjoista. Hän tarkastelee romaaneja etenkin siitä näkökulmasta, että ne merkittävänä taiteena luovat oman maailmansa ja sitä kautta synnyttävät merkityksiä todelliseen maailmaan. 

12:30 – 13:15 Aleksi Kallio | Tekoäly 123: Matkaopas tulevaisuuteen

Tekoälyn työkalut kirjallisen sisällön tuottamisessa 

Aleksi Kallio toimii kehityspäällikkönä Tieteen ja tietotekniikan keskus CSC:ssä, jossa hänen tiiminsä keskittyy tekoälyyn, koneoppimiseen ja data-analytiikkaan. Kallio kirjoitti kirjan yhdessä tietokirjailija Jukka Kolarin kanssa. 

13:30 – 14:15 Pekka Kuisma | Näkökohtia poliittisiin ja yhteiskunnallisiin  kannanottoihin Veikko Huovisen tuotannossa 

Pekka Kuisma on Veikko Huovinen -seuran toimija, joka on perehtynyt syvällisesti kirjailijan tuotantoon ja pitänyt lukuisia alustuksia Huovisesta ja hänen tuotannostaan. 

14:30 – 15:30 Oppaiden matkassa: Retki Paltaniemen kuvakirkkoon sekä vainajien varvikkoon. Kokoontuminen kirkon pihalle.

 

Leino-talon kahvilassa tarjolla keittolounas, kahvia ja teetä sekä herkullisia leivonnaisia. Pihapiirissä on kainuulaisten kirjailijoiden myyntipisteitä ja vanhojen kirjojen myyjiä.

 

Eino Leino -talo Sutelantie 28, 87850 Kajaani

 

Kirjapäiviä järjestämässä Kainuun Eino Leino -seura, Elias Lönnrot -seura, Kainuun Kirjailijat ja Veikko Huovinen -seura. Tapahtuman kirjailijavieraita majoittamassa Hotel Kajanus.

Liitteet