Kainuun Eino Leino -seuran toimintakertomus vuodelta 2021

16.5.2022

KAINUUN EINO LEINO -SEURA ry:n TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2021

 

  1. Yleistä

Vuosi 2021 oli Kainuun Eino Leino -seuran 47. toimintavuosi. Sääntöjensä mukaan seura teki tunnetuksi Eino Leinon tuotantoa, elämäntyötä sekä Kainuuta Eino Leinon syntymämaakuntana. Tuettiin myös kainuulaisten taiteilijoiden työtä sekä kehitystä niillä taiteen ja kulttuurin alueilla, joilla Eino Leino teki keskeisen elämäntyönsä.

Eino Leino -seura oli matkailijayhdistys Oulujärven jättiläisten, Kajaanin kaupunkikeskustayhdistys ry:n, Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n, Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen sekä valtakunnallisen Kotiseutuliiton jäsen.

 

  1. Jäsenistö

 

Seuran jäsenmaksun maksaneita oli vuoden 2021 lopussa 56 henkeä. Jäsenrekisterissä oli yli 140 henkeä, joille lähetettiin sähköpostitiedotteita.

 

  1. Talous

Seuran talouden tilanne käy ilmi erillisestä tuloslaskelmasta ja taseesta.

 

  1. Hallinto
  1. 1. Johtokunta

Seuran puheenjohtajana toimi Veikko Leinonen ja varapuheenjohtajana Maarit Tartia-Kallio. Muina  johtokunnan jäseninä toimivat Ella Lukkari sihteerinä, Juhani Tikkanen rahastonhoitajana, Sami Sainio, Marko Karvonen, Miikka Kortelainen, Anja Hongisto, Simo S. Soininen jäsensihteerinä ja webmasterina, Helvi Leppäniemi, Seija Siivola ja Sanna Heinonen.

Johtokunta kokoontui vuoden aikana kahdeksan kertaa: 4.1., 9.2., 14.4., 27.5., 24.6., 9.9., 5.10., 10.11.

2.5. pidettiin Eino Leino -talon säätiön hallituksen ja Kainuun Eino Leino -seuran johtokunnan yhteiskokous.

 

  1. 2.Yleiset kokoukset

Vuosikokous pidettiin 25.4. 2021 Eino Leino -talossa. Kokouksessa oli läsnä 21seuran jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistettiin vuoden 2020 tilinpäätös ja myönnettiin seuran johtokunnalle vastuuvapaus. Kokouksen puheenjohtajana toimi Anneli Piirainen ja sihteerinä Simo S. Soininen.

Kokouksen jälkeen seuran johtokunnan jäsen, yhteiskuntatieteiden tohtori Seija Siivola esitteli kotimaisia adoptioita käsittelevän väitöskirjansa. 

 

Kainuun Eino Leino -seuran syyskokous pidettiin sunnuntaina 21.11.2021 Eino Leino -talossa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Anneli Piirainen ja sihteerinä Simo. S. Soininen. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat: valittiin puheenjohtajaksi Veikko Leinonen ja johtokunnan muiksi jäseneniksi Ella Lukkari, Maarit Tartia-Kallio, Sami Sainio, Miikka Kortelainen, Marko Karvonen, Juhani Tikkanen, Johanna Heikkilä, Teemu Pyy, Marjo Remes ja Päivi Tervonen. Toiminnantarkastajaksi valittiin KHT Antti Kääriäinen ja varalle Lasse Lyytikäinen. Hyväksyttiin seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksun suuruus. Henkilöjäsenen jäsenmaksuksi päätettiin 20 €, yhteisöjäsenmaksuksi 50 € ja kannatusjäsenmaksuksi 100 €.

Kokouksen lopuksi kiitettiin johtokunnasta pois jääviä, pitkäaikaisia jäseniä muistolahjoin. Johtokunnan jäsenyydestä luopuivat Heta Leppäniemi, Simo S. Soininen, Anja Hongisto ja Seija Siivola.

 

  1. Tilaisuudet

Vuoden 2021 aikana seura järjesti yksin tai yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Kesän tapahtumista julkaistiin esite Eino Leino -talon kesä 2021.

 

5.1 Taidenäyttely

16.6. – 15.8.2021 järjestettiin Leino-talon lystinurmessa vuoden luontokuvaajana kahdesti palkitun Ville Heikkisen Metsän poika -luontokuvanäyttely. Näyttely oli sekä myynti- että yleisömenestys. Näyttelyn avajaisissa oli runsaasti yleisöä, ja näyttelyä kävi katsomassa yli 1 000 henkeä.

 

5.2 Runon ja suven päivä 6.7.

Eino Leinon syntymäpäivää 6.7. vietettiin juhlallisin menoin.Seuran varapuheenjohtaja Maarit Tartia-Kallio kukitti Kajaanin rantapuistossa olevan Eino Leinon  patsaan  ja Kainuun Lausujat esiintyivät. Juhlapäivän kunniaksi julkaistiin uusi runovideo, jolla esiintyi Sami Sainio.

Seura osallistui päivällä Sofia Saaren veistämän Leinon rintakuvan paljastustilaisuuteen Leino-talon pihassa. Illalla järjestettiin Leino-talon pihapiirissä Kaj ja Jussi Chydeniuksen konsertti yhteistyössä Kajaanin Runoviikon kanssa. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy ja yleisöä oli ilahduttavan runsaasti.

 

5.2 Runo- ja musiikkikahvilat

Seura järjesti yhden maksullisen runokahvilan Leino-talon Lystinurmessa 17.6. Kymmenen euron pääsymaksu sisälsi kahvitarjoilun.Tapahtuman ohjelman tuotti Kainuun lausujat ja sen nimenä oli Salaiset iltamat.

Musiikkikahvilat olivat uusi kokeilu. Vuoden aikana järjestettiin kolme tilaisuutta. Perjantaina 5.11. ruotsalaisuuden päivänä Eeva Hartemaan klassisen laulun opiskelijat esittivät ruotsalaisia lauluja pianisti Marko Mustosen säestyksellä. Paikalla oli 30 kuulijaa. Tilaisuus oli maksuton.

Sunnuntaina 21.11. musiikkikahvilassa kuultiin Huilun helinää, tunnelmallista huilumusiikkia pimeneviin iltoihin. Huilua soitti Annina Witick ja Salla Savonlahti ja pianoa Anna-Maria Viikilä.

Pääsymaksu 20 euroa sisälsi kahvitarjoilun. Konsertti toimi syyskokouksen kulttuuriohjelmana ja kokouksen osallistujille myytiin 10 euron lippuja.

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. kuultiin Lauluja Suomesta. Esiintyjinä sopraano Eeva Hartemaa ja pianisti Marko Mustonen. Kahvikonsertin liput maksoivat 20 €. Kuulijoita oli yli 30.                                                                                                                                 

5.3 Eino Leino -talon kirjapäivät

Vuoden koronatauon jälkeen seura järjesti Eino Leino -talon kirjapäivät 17. – 18.7.2021. Päivillä esiintyi 12 kainuulaista tai kainuulaislähtöistä kirjailijaa. Kirjailijat myivät myös teoksiaan ja antikvaarikirjakauppojen edustajat vanhoja kirjoja. Päivien aikana Eino Leino -seuran talkoolaiset pitivät kahvilaa.Tapahtumassa vieraili noin 150 kuulijaa.

 

  1. Eino Leino -talo

Kainuun Eino Leino -seuran toiminta keskittyy Paltaniemellä sijaitsevaan Eino Leino -perinnetaloon. Taloa ylläpitävän säätiön hallitukseen ovat kuuluneet Eino Leino -seuran nimeäminä jäseninä Paavo Enroth, joka toimi säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Simo S. Soininen.

25.5. järjestettiin Eino Leino -talon siivoustalkoot. Sisätilat siivottiin, matot ja verhot pestiin ja tehtiin pieniä maalaustöitä sekä haravoitiin pihamaa ja siivottiin Lystinurmi.                                                                                                                                         

29.10. kesän toiminta päätettiin talkoolaisille järjestettäviin kiitosiltamiin.

6.1 Kahvilatoiminta

Eino Leino -talon kahvilaa  hoiti edellisen kesän tapaan yksityinen yrittäjä, joka huolehti myös valokuvanäyttelyn avaamisesta ja valvonnasta. Taloa ja kahvilaa sekä Lystinurmen näyttelyä pidettiin vierailijoille avoinna 15.6. – 15.8. sunnuntaisin ja tiistaista perjantaihin klo 12 – 17.00.

 

6.2 Paltaniemen teatteri

Paltaniemen kesäteatterista Eino Leino -talon pihapiirissä vastasi yhdeksättä kesää Eino Leino -talon säätiö. Eino Leino -seuran talkoolaiset toimivat teatterin järjestelytehtävissä. Seura vastasi väliaikatarjoilusta ja lipunmyynnistä.

 

6.3 Tuotemyynti

Eino Leino -talon myymälässä seura myi kirjallisuutta, Eino Leino -paitoja, runorättejä, Eino Leino -aiheisia tulitikkuja, Ruislinnun laulu -teetä sekä postikortteja ja -merkkejä.

                                                                                                                                                      

  1. Tiedotustoiminta

Jäsentiedotteet on lähetetty sähköpostina. Kokouksista ja tilaisuuksista on tiedotettu myös Kainuun Sanomien ja Koti-Kajaanin tapahtumapalstoilla. Seuralle perustettiin omat Facebook-sivut, joilla on markkinoitu tulevia tapahtumia ja kerrottu uutisia tapahtumista.

Seuran www-sivut todettiin visuaaliselta ilmeeltään vanhentuneiksi. Niiden uudistaminen annettiin sihteerin tehtäväksi. Tehtävä jäi kuitenkin kesken sihteerin kiireiden vuoksi.