Eino Leino -runovideo juhlistaa Leinon päivää

6.7.2021

 

EINO LEINO -RUNOVIDEO JUHLISTAA TAPAHTUMARIKASTA LEINON PÄIVÄÄ

 

Eino Leinon syntymäpäivänä 6.7.2021 julkaistaan uusi runovideo. Useasta runosta koostuva runovideo kantaa nimeä Runoja juhannusväelle. Leinon roolissa nähdään näyttelijä Sami Sainio ja sen on kuvannut ja editoinut nuoren polven videotaiteilija Henri Karjalainen.

 

”Runovideolla sukelsimme Leinon runouden rakkauden ytimeen eikä se onnistunut vain yhden runon kautta. Samalla halusimme kuvata miten Leino olisi voinut esiintyä eksyessään juhannusjuhlille Oulujärven rantaan”, kertoo Leinoa näyttelevä Sami Sainio.

 

Runovideolla Kainuu tervehtii Suomea Leinon syntymäpäivänä. Leinon syntymäpäivää on vietetty vuodesta 1992 runon ja suven päivänä.

 

Sami Sainion matka Eino Leinon tarinaan ja syventyminen Leinon hahmoon alkoi höyrylaiva Koudalle toteutetun näytelmällisen Leino-risteilyn myötä. Kainuun Liiton hallinnoima Spot-lit -hankkeen myötä Leino-hahmon ympärille on lähdetty kehittämään myös muita matkailutuotteita. Sainion henkilökohtaisena visiona on toteuttaa näytelmä tai jopa ooppera Eino Leinon elämästä. Suurhanke voisi toteutua esimerkiksi vuoden 2026 Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeen yhteydessä. Myös Kainuu on mukana tässä projektissa.

 

Tämänkertainen runon ja suven päivän tervehdys Leinon synnyinseudulta ja sielunmaisemasta on järjestyksessään toinen. Runovideon on rahoittanut Kainuun Liiton hallinnoima Spot-lit hanke, jossa kehitetään kainuulaista kirjallisuusmatkailua. Videon runot on käännetty englanniksi ja videolla on täten myös englanninkielinen tekstitys.

 

Leinon syntymäpäivää vietetään tänä vuonna Kajaanissa ja Paltamossa monin tavoin.

Juhlapäivä alkaa Kajaanissa klo 10 Leinon patsaan kukituksella. Sen jälkeen ohjelma jatkuu Eino Leino -talolla, jossa paljastetaan Leinon rintakuvapatsas, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Sofia Saari. Paljastusjuhlaa vietetään Leino -talolla klo 13 alkaen. Leino-talolla runon ja suven päivän vietto huipentuu Kaj ja Jussi Chydeniuksen konserttiin klo 19 alkaen. Tilaisuudet ovat yleisölle ilmaisia.

 

Paltamon kunta palkitsee puolestaan vuoden 2021 Eino Leinon Paltamon kesäteatterilla klo 15.30. Myöhemmin illalla höyrylaiva Koudan ja näyttelijä Sainion Eino Leino näytelmäristeily seilaa Paltamosta Paltaniemelle huipentuen Leino-talon Chydenius konserttiin. Risteily on loppuunmyyty.

 

Runoja juhannusväelle -runovideon ensijulkaisu on 6.7.2021 Leino Facebook-sivulla www.facebook.com/Lonnbohm, sekä myöhemmin Leinon Youtube -kanavalla.

 

Julkaisu on myös Vaara-kollektiivin ja höyrylaiva Koudan Facebook-sivuilla.

 

Lisätiedot:

 

Sami Sainio, p. 044 2769 904, sainarin_sami@hotmail.com

 

Veikko Leinonen, p 050 570 6577, vaarakollektiivi@gmail.com