Teatterin näytelmä 2014

Nummisuutarit 150 vuotta kirjoittamisen jälkeen

Paltaniemen teatteriin  150-vuotias Nummisuutarit

Aleksis Kiven syntymästä 180 vuotta

Viime kesänä aloittanut Paltaniemen teatteri tuo ensi kesänä näyttämölle Aleksis Kiven Nummisuutarit Eino Leino -talon näyttämölle Kajaanin Paltaniemellä. Tämä suomalainen klassikkonäytelmä on kautta aikojen suosituimpia teatterinäytelmiä, joka ensi vuonna täyttää 150 vuotta. Aleksis Kivi kirjoitti näytelmää 1963-64. Hän  osallistui näytelmällä Senaatin järjestämään kirjoituskilpailuun  v. 1865. Ylioppilas Kivi voitti kilpailun.  Merkittävät kirjailija-auktoriteettien J.L. Runebergin  Kungarne på Salamis ja J.J. Wecksellin Daniel Hjort sekä  A.Oksasen näytelmä  sivuutettiin.  Nummisuutarien kantaesitys oli Oulussa 24.9.1875 Westerlundin salongissa, joka sijaitsi nykyisen kaupungintalon paikalla. Oulu-seuran hankkima muistolaatta kertoo Nummisuutarien kantaesityksestä. Suomalaisen Teatterin vierailun Kreettaa näytteli Ida Aahlberg, jonka Kaarlo Bergbom oli hyväksynyt vuotta aikaisemmin Suomalaisen Teatterin puheosaston jäseneksi. Ida oli karannut kotoaan tullakseen teatteriin näyttelijäksi. Idan ”läpilyönti” tapahtui pari vuotta myöhemmin Boriskana ”Kylän  heittiössä”.  Eskon roolissa näytteli Benjamin Leino, joka oli tullut Suomalaiseen teatteriin 20-vuotiaana 1873. Benjamin Leino näytteli Suomalaisessa Teatterissa, kansallisteatterissa, kuolemaansa saakka v. 1908. Hän oli kansallisen päänäyttämön merkittävimpiä näyttelijöitä.

Paltaniemen nuoret näyttelivät Kasimir Lönnbohmin (Leino) ohjauksessa Nummisuutarien ensimmäistä näytöstä kunnansihteeri Kaaperi Karjalaisen,  Valttarin talon pirtissä tammikuun 7. ja 9. tammikuuta  1881, jolloin Eino Leino oli kolmivuotias. Eskoa näytelmässä esitti Theodor Frosterus, myöhemmin kirjailija Teuvo Pakkala, joka Hövelön lasten koulukaverina oli tullut joululomalla Hövelöön. Sepeteus-kanttorin roolia esitti Hövelön tuleva omistaja ja maanmittari Kaarlo Lönnbohm. Kasimir Lönnbohm näytteli Iivarin roolia ja T.Karppinen Topiaksen roolia. Myös Paltamon seurakunnan pappien jälkeläiset olivat rooleissa. Paltamon kappalaisen  tytär Hanna Filander näytteli Jaanan roolia. Toivonniemeen muuttanut  rovasti Andelin suosi teatteriharrastusta ja siksi hänen lapsensa olivat näytelmässä mukana: Mimmi Andelin näytteli Marttaa, Janne Andelin Mikko Vilkastusta ja Otto Andelin Kristoa. 14-vuotias Kasimir Lönnbohm kirjoitti näytelmästä innokkaasti oululaiseen Kaiku-lehteen. Rovasti Andelin innostui Valtterin tuvan esityksestä niin, että hän lupasi  rakennuttaa Toivonniemeen seuraa vaksi kesäksi teatterihuoneen. Suunnitelmissa oli esittää seuraavana kesänä Nummisuutarit kokonaan. Kasimir Lönnbohm laati  kirjeissään piirustuksia. Lönnbohmien vanhimmalle veljelle Oskarille varattiin Sakeri-enon rooli. Andelinin teatterisuunnitelmista ei kuitenkaan tullut mitään, sillä kuolema korjasi rovasti Andelinin alkuvuodesta 1882. Nuorten teatteriprojekti antoi kuitenkin nuorelle Kasimir Lönnbohmille pysyvän teatterikipinän.  Niinpä hänestä tuli myöhemmin näytelmäkirjailija ja sanomalehtimies, joka kirjoitti Päivälehteen teatteriarvosteluja. Hänet valittiin Suomen kansallisteatterin varajohtajaksi ja myös Viipurissa toimineen Maaseututeatterin johtajaksi. Jonkin aikaa hän piti myös omaa teatteriseuruetta Helsingissä.

Paltaniemen teatterille Nummisuutarit ohjaa näyttelijä Anna Ballini.

Näytelmässä on lukuisia Kiven värittämiä rooleja, joihin tarvitaan harrastajia. Paltaniemen teatterin kesäteatterinäyttelijäksi voi ilmoittautua ohjaaja Anna Ballinille, puh. 040-8463144 tai Eino Leino –talolle: einoleinotalo@gmail.com.