Paltaniemen teatteri

Eino Leinon Kivesjärveläiset, painos v. 1998, Paltamon kirjapaino
Tuleva Paltaniemen teatterin näyttämö tulee tähän.
Kesäkuva ennen paikan raivausta

Teatteri Paltaniemelle

Taustaa

Eino Leino –talon toiminnan kehittämisen yhteydessä on pohdittu kesäteatteritoiminnan käynnistämistä Eino Leino –talon pihapiirissä. Erityisesti se, että kesällä 2012 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Eino Leinon perustama, Suomen ensimmäinen ulkoilmanäyttämö Seurasaaressa, käynnisti toimintansa, nosti esiin kesäteatteritradition ja Eino Leinon kunniakkaan perinnön.  Kuitenkin ääni-, maasto- ja sääolosuhteiden vuoksi Eino Leinon perustama Helka-näyttämö myös kuoli samana vuonna.  Leino –veljesten, Kasimirin ja Einon, teatterisuuntautuminen 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa, tuo teatteritradition myös Eino Leino –talon yhteyteen. Kasimir Leino kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä ”Ijankaikkiset eli kihlatut” Einon syntymävuonna 1878, jolloin Kasimir oli 12-vuotias. Näytelmä käsitteli Turkin ja Venäjän sotaa. 1881 joululomalla Paltaniemen nuoret näyttelivät  Kasimir Leinon ohjauksessa Kaaperi Karjalaisen talossa (kunnankirjurin Valtterissa) ensimmäisen näytöksen Aleksis Kiven Nummisuutarien ensimmäistä näytöstä. . Kirkkoherra Andelin lupasi heille Toivonniemestä kesäteatteritilan, mutta se lupaus vaipui Andelinin kuolemaan.

Myöhemmin Kasimir Leino toimi perustetun Päivälehden teatterikriitikkona (1890-97), kansallisteatterin varajohtajana (1895-96)ja Viipurissa Suomen maaseututeatterin johtajana (1899-1903) sekä näytelmäkirjailijana. Kasimirilla oli myös jonkin aikaa oma teatteriseurue.  Eino Leino sai Kasimirin siirryttyä Kansallisteatterin varajohtajaksi Päivälehdestä Kasimirin teatterikriitikon paikan. Kaarle Halmeen innostamana Eino Leinosta tuli myös näytelmäkirjailija.

Kesäteatteri Eino Leino –talolla

Kesäteatterinäyttämöä on suunniteltu Lystinurmi –ladon taakse metsänreunaan. Paikalla on tehty koneellisia maansiirtotöitä ja ajettu siirtomaata, jotta paikasta saadaan tasainen. Näyttämöalueeksi on suunniteltu 6 m x 16 m alue. Näyttämönä toimii maapohja, joka on käsitelty näyttämölle sopivalla maa-aineksella.  Lisänä voidaan käyttää näyttämörakenteita, jotka rakennetaan harkkojen päälle. Näyttämörakenteet tehdään niin, että ne voivat toimia myös pystyyn nostettuina näyttämörakenteina. Katsomon sijoittaminen on suunniteltu pellolle. Siirrettävä katsomo vuokrataan Vimpelistä.

Autojen parkkipaikat tulevat olemaan talon parkkipaikoilla, tienvarsipysäköintinä, kirkon ja siunauskappelin parkkipaikoilla.

Kesäteatterin ohjaajaksi on lupautunut näyttelijä-ohjaaja Anne Ballini. Kesäteatterinäyttelijöiksi otetaan itsensä kehittämisestä ja näyttelemisestä kiinnostuneita eri-ikäisiä kansalaisia. Ilmoittautua voi Eino Leino –talolle: info@einoleinotalo.fi, puh. 045-8849350 tai esko.piippo@suomi24.fi

Näyttämötyöhön ja oheistoimintojen pyörittämiseen tarvitaan talkoolaisia, jotka haluavat pitää yllä monipuolista kulttuuritoimintaa. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua edellä mainittuihin osoitteisiin.

Kesäteatteriohjaaja Anni Ballini on sovittamassa näyttämölle Eino Leinon Kivesjärveläisiä, josta Leino kirjoitti pienoisromaanin, runoelman ja näytelmän Joulu.